Wat kun je doen om te ontspannen tijdens ziekte; Tips en hulpmiddelen om te ontspannen

Ziekte kan je dagelijks leven volledig op z'n kop zetten en vaak voel je je zowel mentaal als fysiek uitgeput. Het vinden van manieren om te ontspannen is cruciaal voor je herstel en algemeen welzijn. Bij Dapper begrijpen we hoe belangrijk het is om tijdens ziekte rust en ontspanning te vinden. Daarom delen we in deze blogpost waardevolle tips en handige hulpmiddelen die je kunnen helpen om te ontspannen en te herstellen tijdens ziekte.

Waarom ontspanning belangrijk is tijdens ziekte
Ontspanning speelt een rol in het herstelproces. Het helpt niet alleen om je stressniveaus te verlagen, maar bevordert ook je immuunsysteem, vermindert pijn en verbetert je algehele gemoedstoestand.

8 tips om te ontspannen tijdens ziekte:

1. Creëer een rustige omgeving
Zorg voor een comfortabele en rustige plek in je huis waar je kunt ontspannen. Gebruik zachte verlichting, comfortabele kussens en dekens om een serene sfeer te creëren. Dit kan je helpen om je meer op je gemak te voelen en beter te rusten.


2. Probeer ademhalingsoefeningen
Diepe ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om te ontspannen en stress te verminderen. Probeer een eenvoudige oefening zoals het inademen door je neus voor vier seconden, het vasthouden van je adem voor vier seconden en het langzaam uitademen door je mond. Herhaal dit een paar keer per dag.

ontspannen tijdens ziekte

3. Luister naar kalmerende muziek
Muziek kan een krachtig middel zijn om te ontspannen. Luister naar je favoriete rustige muziek of natuurgeluiden om een ontspannen sfeer te bevorderen en je geest tot rust te brengen.

4. Lees een goed boek
Verlies jezelf in een goed boek om even weg te vluchten van de zorgen van de dag. Lezen kan een geweldige manier zijn om je gedachten te verzetten en te ontspannen.

5. Probeer Meditatie of Mindfulness
Meditatie en mindfulness-oefeningen kunnen je helpen om je geest te kalmeren en je focus te verleggen van de ziekte naar een meer ontspannen staat van zijn. Er zijn veel apps en online bronnen die begeleide meditatie en mindfulness-oefeningen aanbieden.

6. Doe lichte oefeningen
Als je arts het goedkeurt, kunnen lichte oefeningen zoals stretchen of yoga je helpen om je lichaam te ontspannen en pijn te verlichten. Zorg ervoor dat je de oefeningen aanpast aan je energie- en pijnniveau.

ontspannen tijdens ziekte

7. Maak tijd voor creatieve activiteiten
Schilderen, tekenen, of andere creatieve bezigheden kunnen een therapeutisch effect hebben en je helpen om je gedachten te verzetten. Ze bieden een uitlaatklep voor zelfexpressie en kunnen bijdragen aan een gevoel van voldoening.

8. Zoek sociale verbinding
Praat met vrienden en familie, zelfs als het alleen via telefoon of video is. Sociale steun kan je helpen om je minder alleen te voelen en je moraal te verhogen.

Conclusie
Ontspanning is essentieel voor een succesvol herstel tijdens ziekte. Door een rustige omgeving te creëren, ademhalingsoefeningen te proberen, kalmerende muziek te luisteren en deel te nemen aan ontspannende activiteiten, kun je de stress verminderen en je lichaam en geest ondersteunen in het herstelproces. 

Neem de tijd om goed voor jezelf te zorgen en herinner jezelf eraan dat elk moment van ontspanning bijdraagt aan je gezondheid en welzijn. Blijf rustig, blijf positief, en geef jezelf de ruimte om te herstellen.

Journaling 
Journalen heeft ook een positief effect op je gemoedstoestand.Dapper biedt speciale journals (ofwel dagboeken) aan tijdens of na (chronische) ziekte met ruimte voor journaling, maar ook bordevol praktische tips en vragen voor reflectie. Er is een speciale Planner & Journal ontworpen die tijdens de behandeling van kanker gebruikt kan worden. Daarnaast is er een journal ontworpen die te gebruiken is na een medisch traject, deze geschikt is om te gebruiken na een ernstige ziekte, ongeluk, operatie of overspanningsklachten. En er is een journal ontworpen voor tijdens chronische ziekte. Bekijk hier het overzicht van onze speciaal ontworpen journals.

Ontspannen ziek

Dapper gelooft in de kracht van schrijven. Lees hier meer waarom schrijven helpt bij de verwerking van ingrijpende gebeurtenissen en emoties. 

Vorige
Vorige

Praktische tips voor het beginnen met journaling

Volgende
Volgende

Condoleanceregister; Herinneringsboek bij verlies