Hoe verwerk je een kanker diagnose?

Het ontvangen van een kankerdiagnose is een van de meest ingrijpende en overweldigende momenten die je kunt meemaken. Ineens staat je leven op zijn kop en word je geconfronteerd met een golf aan emoties, onzekerheden en praktische zaken. De weg naar verwerking begint vaak al bij het moment van de diagnose, maar is voor iedereen anders en kan lang duren. Hoe kun je deze moeilijke tijd mentaal en emotioneel doorstaan, en hoe geef je jezelf de ruimte om te verwerken wat je doormaakt?

In deze blog delen we enkele tips om een kankerdiagnose te verwerken en geven we advies over hoe je stap voor stap om kunt gaan met de emoties en de nieuwe realiteit die je leven binnenkomt.

1. Gun jezelf tijd en ruimte om te reageren

Het is volkomen normaal om je overrompeld te voelen wanneer je de diagnose kanker krijgt. Je kunt te maken krijgen met gevoelens van ongeloof, verdriet, angst, boosheid en zelfs verdoofdheid. Het is belangrijk om jezelf de ruimte te geven om deze emoties te voelen. Verwerken gebeurt niet van de ene op de andere dag, en dat is oké.

In de eerste dagen of weken na de diagnose kun je verschillende emoties ervaren. Geef jezelf de tijd om deze te verwerken op je eigen tempo. Je hoeft niet meteen antwoorden te hebben of te weten hoe je je toekomst moet inrichten. Vaak helpt het om in kleine stapjes te denken en de situatie te accepteren zoals die nu is.

2. Zoek steun bij anderen

Een kankerdiagnose kan isolerend aanvoelen, maar het is belangrijk om te beseffen dat je niet alleen bent. Het delen van je gevoelens en zorgen met mensen om je heen kan helpen. Praat met familieleden, vrienden of een professionele hulpverlener. Het kan ook nuttig zijn om contact te zoeken met lotgenoten of supportgroepen.

Door je gevoelens te delen, kun je vaak een deel van de last verlichten die op je schouders ligt. Soms hebben mensen in je omgeving misschien niet de juiste woorden, maar hun aanwezigheid kan al steunend zijn.

3. Blijf niet alleen in je hoofd, schrijf het op

Een van de meest effectieve manieren om je gedachten te ordenen en je emoties te verwerken, is door ze op te schrijven. Het vastleggen van je gevoelens en ervaringen kan helpen om grip te krijgen op wat er met je gebeurt en het geeft je een uitlaatklep voor wat je meemaakt.

Het invulboek "Kanker: Mijn Planner & Journal" is speciaal ontworpen om mensen te helpen tijdens hun behandeling en herstel van kanker. In het boek kun je alles bijhouden: van afspraken en behandelingen tot je emoties, angsten en wensen. Het helpt je niet alleen om overzicht te houden in een hectische tijd, maar ook om je gevoelens en gedachten een plek te geven.

Dit journal bevat handige tips, ruimte voor persoonlijke notities en vragen die je helpen om na te denken over je proces. Door je gevoelens te structureren en regelmatig op te schrijven, creëer je een plek waar je je ervaringen kunt verwerken en teruglezen wanneer dat nodig is. Het biedt een manier om in kleine stappen om te gaan met de grote veranderingen die je doormaakt.

4. Informeer jezelf, maar stel grenzen

Na de diagnose kan het verleidelijk zijn om alles te willen weten over je ziekte en de mogelijke behandelingen. Hoewel het belangrijk is om goed geïnformeerd te zijn, kan een overvloed aan informatie soms overweldigend zijn. Het is oké om grenzen te stellen voor jezelf en alleen die informatie op te nemen die je op dat moment aankunt.

Laat je arts en het zorgteam je begeleiden door dit proces. Stel de vragen die voor jou belangrijk zijn en vraag om opheldering als je iets niet begrijpt. Je hoeft niet alles meteen te weten of te verwerken. Focus op de informatie die direct van belang is voor je behandeling en herstel. Het kanker journal bevat ook een hoofdstuk met voorbeeldvragen die je kunt stellen en ruimte om vragen op te schrijven en die tijdens afspraken te bespreken.

5. Stel kleine, haalbare doelen

Een kankerdiagnose kan ervoor zorgen dat je het gevoel hebt dat je leven volledig stilstaat. Om je gevoel van controle terug te krijgen, kan het helpen om kleine, haalbare doelen te stellen. Dit kan variëren van het maken van een korte wandeling, het lezen van een boek, tot het bijhouden van een dagelijks journal.

Door het stellen van kleine doelen blijf je actief bezig, wat kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Deze kleine successen kunnen je moed en energie geven om door te gaan, zelfs op dagen waarop het moeilijk is.

6. Zorg voor jezelf, zowel fysiek als mentaal

Zelfzorg is cruciaal tijdens je kankerbehandeling en herstel. Dit betekent niet alleen dat je je fysiek goed moet verzorgen, maar ook dat je aandacht besteedt aan je mentale welzijn. Zoek activiteiten die je ontspanning bieden, zoals meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen. Kleine momenten van rust en ontspanning kunnen je helpen om de mentale en fysieke lasten van de behandeling te verlichten.

Het invulboek "Kanker: Mijn Planner & Journal" helpt je niet alleen bij het bijhouden van je behandelingen en afspraken, maar moedigt je ook aan om momenten van zelfzorg in te plannen. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je sterker staan tijdens je behandelingen en de emotionele impact van je diagnose beter verwerken.

7. Wees lief voor jezelf

Tijdens je behandeling kunnen er momenten zijn waarop je je niet jezelf voelt, zowel fysiek als emotioneel. Het is belangrijk om in deze tijd compassie voor jezelf te tonen. Wees niet te streng voor jezelf als dingen niet gaan zoals je wilt. Geef jezelf toestemming om je kwetsbaar te voelen en om rust te nemen wanneer dat nodig is.

Herinner jezelf eraan dat je een moeilijke periode doormaakt en dat het oké is om stap voor stap te herstellen. Elke dag is anders en elke stap vooruit, hoe klein ook, is een overwinning.

Conclusie

Het verwerken van een kankerdiagnose is een intens en lang proces, maar door tijd te nemen voor je emoties, steun te zoeken bij anderen, en jezelf de ruimte te geven om te herstellen, kun je stap voor stap vooruit. Schrijven kan een krachtige manier zijn om je gedachten te ordenen en controle te krijgen over wat je doormaakt.

Het invulboek "Kanker: Mijn Planner & Journal" is ontworpen om je te ondersteunen tijdens deze moeilijke tijd. Door je gevoelens en gedachten vast te leggen, krijg je grip op je ervaringen en kun je rust vinden in een hectische periode. Het biedt structuur en ruimte voor zelfzorg en helpt je om stap voor stap je weg naar herstel te vinden.

Ontdek hoe journaling kan helpen bij angst tijdens een kankerbehandeling.

Vorige
Vorige

Dapper Print, nu ook fysiek in de winkel bij Lou Lou Loves Conceptstore!

Volgende
Volgende

Hoe verwerk je een periode van ziek zijn?